En pärlemorfjäril suger nektar på en tistel. Fjärilen är orange och sitter på en lila tistel mot en grön bakgrund.
Pärlemorfjäril. Foto: Johan Pontén

Biologiska mångfaldens dag 2022

Datum:

Tid:

Plats: Björkhagendammen i Nackareservatet

FN har utsett den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Den 22 maj ses vi vid Björkhagendammen i Nackareservatet där det kommer att ske en rad aktiviteter.

På plats i Björkhagen kommer det att finnas tält, bord, bänkar, informationsmaterial om Stockholmsnaturen samt kaffe med tilltugg. Från området kommer det att utgå aktiviteter med deltagande föreningar.

Program från Stockholms stad

 • 12.30. Lansering av Skarpnäcks frukt- och bärkarta. Ewa Larsson nämndordförande i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, berättar i arbetet med att ta fram kartan. Årligen produceras stora mängder frukt och bär på stadens mark som både är miljövänlig, närproducerad och för vem som helst att plocka för hushållsbehov. Skarpnäcks fruktträd är en stor tillgång. Inte bara tack vare sina estetiska värden och som viktig föda för pollinatörer utan även för stadens invånare. Kartan visar ett urval av de platser där stadsdelsförvaltningen har satsat på att få in frukt och bär i parkmiljöer.
 • 13.00. Klimat- och miljöborgarråd Katarina Luhr planterar ett fruktträd vid reservatets entré i anslutning till Markuskyrkan.
 • Miljöverkstan bjuder på verkstad för biologisk mångfald! Skapa mer mångfald i din trädgård eller i skogsdungen där du bor. Ungdomar från verksamheten Äventyrsgruppen har snickrat fågelholkar som de säljer. Köp en holk och måla den fint och dekorera på plats. Du kan också tillverka ett insektshotell som du får ta med hem. 
  Miljöverkstan
 • Mobila naturskolan – Fältlabbet är på plats 09.00-15.00 för att visa sin verksamhet. Vi håvar tillsammans i dammen och tittar närmare på vad som döljer sig under ytan.
  Fältlabbet – Mobila naturskolan
 • Den gröna stadsdelsförvaltningen Skarpnäck visar upp sitt miljöarbete.
  Skarpnäcks stadsdelsförvaltning

Deltagande föreningar

 • Batlife Sweden: Fladdermusvandring – Träffas i skymningen och hör Heather Wood från Batlife Sweden berätta om fladdermöss. Därefter blir det en promenad i mörkret för att se vilka arter som lever i området. Med hjälp av ultraljudsdetektor kan alla deltagare hjälpa till att lyssna efter fladdermössens läten. Samling klockan 21.00 vid Björkhagendammen.
  Batlife Sweden
 • Naturskyddsföreningen: Humlan – en indikator Den biologiska mångfald som varit ett självklart inslag över hela jordklotet är nu starkt hotad. Varför det och vad gör det? Och – behöver man alls bry sig? Följ med Maria Bergström ut att leta humlor. Kolla deras vintersovställen, se var de hittar pollen och nektar, hur de väljer att bo och var olika arter förlägger sina parningsstråk. Samling klockan 13.15 vid tälten vid Björkhagendammen, T-bana Björkhagen. Cirka 2 km, 1,5–2 timmar. 150 kr, 120 kr för medlemmar i Naturskyddsföreningen.
  Naturskyddsföreningen
 • Botaniska sällskapet i Stockholm är på plats i tältet klockan 10.00–16.00.
  Botaniska sällskapet
 • Entomologiska föreningen i Stockholm är på plats under dagen och letar efter småkryp och säljer böcker.
  Entomologiska föreningen

Hitta hit